Un exercitiu de imaginatie pentru psihologi
Exrercitiile de imaginatie pentru psihologi sunt structurate sub forma de studii de caz in care dvs trebuie sa gasiti raspunsul sau interpetarea. Studiile de caz Robert, O inima ferecata cu un lacat si Prea tanara ca sa adormi sunt tehnici moderne pe care o folosim in cadrul cursurilor de formare psihoterapeuti si formare consilieri
Studiu de caz Robert
Ce spune Robert
Robert este un tanar de 26 ani, a terminat facultatea de sport de 2 ani, dar nu profeseaza. Imi marturiseste ca si-a dorit sa vina la psiholog. A consultat multi psihiatri inca de la varsta de 7 ani. Robert are un discurs coerent din care lipsesc simptomele. Il percep ca un tip inteligent, cu un nivel de idealism specific imaturitatii emotionale, dar care doarme bine si se simte bine.
Ce spun parintii
Ce spui tu?
Raspunsuri:
Concluzii:
Studiu de caz O inima ferecata cu un lacat
Dar, sa vedem care sunt piesele puzzle-lui:
Piesa 1 puzzle: Ce semnificatie are puzzle-ul muzical?
Personajul interpretat de Al Pacino este orb. In acelasi timp, felul in care danseaza tango este deosebit de senzual. Pacienta noastra sufera o trauma severa de abuz sexual si multa vreme nu si-o aminteste ( simbolic vorbind, este “oarba”). Spre deosebire de Al Pacino, care desi este orb, este un barbat alfa, orbirea o impiedica sa-si arate feminitatea.
Este o fetita inchisa intr-un corp de femeie. Neexprimarea feminitatii se vede in limbajul corpului ( voce si aspect de copil), in comportamente ( frici nejustificate legate de avansurile altor barbati), in lipsa de cochetarie.
Mesajul puzzle-ului muzical este optimist, la fel cum vedem si evolutia acestei femei: acum, ea nu va mai permite traumei sa o tina prizoniera in propriul corp, ca sa nu se bucure de viata!
Studiu de caz Prea tanara ca sa adormi-
un exercitiu de imaginatie pentru psihologi
Daca nu ai citit povestea pe care o vom analiza psihologic, te invit sa intri pe acest link: Puzzle “Prea tanara ca sa adoarma”
Dar, sa vedem care sunt piesele puzzle-lui:
Piesa 1 puzzle: Care este scenariul sau de viata ?
Ema are un scenariu de viata in care mesajul parental primit este “Tu nu meriti sa traiesti”. Are un scenariu fara dragoste in care iubitul o paraseste, iar moartea o gaseste singura.
Piesa 2 puzzle: Ce tulburare are Ema?
Ema sufera de tulburare depresiva , iar fantasma unei morti produse de o boala incurabila este o deghizare pentru suicid.
Piesa 3 puzzle: Care este semnificatia psihologica a Somnului?
Somnul simbolizeaza moartea.
Piesa 4 puzzle: Ce mesaj muzical iti transmite piesa muzicala?
Fantasma mortii este un mecanism de aparare util care o protejeaza de moartea reala. Valsul lui Hopkins sugereaza speranta si dragoste de viata, viata merita traita.
Daca nu cunosti povestea “Privighetoarei mute” te invit sa intri pe acest link:
Studiu de caz Privighetoarea muta
Privighetoarea muta este o poveste despre creativitate, un puzzle psy in care o tanara renunta la vocea ei de privighetoare pentru a le face pe plac parintilor si a le oferi bogatia. Dar sa vedem, care sunt piesele acestui puzzle?
Piesa 1 puzzle: Scenariul de viata al autorului povestii este “Fa-mi placere”. Persoana traieste ca sa-i multumeasca pe ceilalti, renuntand la Sine. Parintii desi sunt iubitori la prima vedere, in realitate nu sunt atenti la adevaratele nevoi ale copilului. Din punct de vedere psihologic si al psihoterapiei integrative, “vocea privighetoarei” simbolizeaza Sinele Real. Conform lui Richard Erskine, copilulul sub influenta introiectului ” nu fi tu insuti”, isi creeaza un sine Fals, prin negarea adevaratelor sale nevoi psihologice.
Piesa 2 puzzle: “Pasarea ciudata” din poveste reprezinta vocea sabotorului care transforma mesajul extern “Nu fi tu insuti” intr-unul intern ” Eu nu am dreptul sa fiu eu insumi”.
Conform lui Richard Erskine cand un copil este pus in patul lui Procust ( “ca sa te iubesc, asa trebuie sa fii”) are loc intr-o prima etapa sciziunea Sinelui in Sine vulnerabil care nu se mai exprima (adevaratul sine) si Sine Social ( sa fiu asa cum se asteapta ceilalti de la mine).
In faza a doua a sciziunii, parintii vor introduce mesajul care va fi interiorizat de copil (TU nu esti OK) si deci, vom avea Sine social/Introiect/ Sine real vulnerabil). Cu timpul, datorita repetarii acestui mesaj negativ, introiectul ajunge sa fie inteles de persoana ca ceva natural, nu mai constientizeaza ca altcineva ( vocea externa) i-a spus “Tu nu esti OK”, ci gandeste la persoana I (“Eu nu sunt OK), adica introiectul a devenit Sabotor intern ( sciziunea a III a: Sine social/Sine vulnerabil, introiect/ sabotor intern)
Puzzle 3: Din punct de vedere psihodiagnostic estimam o problema de cuplu si o patologie de tip depresiv.
Piesa 4 puzzle muzical:
Daca ati ascultat melodia “Pasarile paradisului spuneau…” , mesajul transmis de versuri era legat de Sciziunea dintre Sinele real (Cine sunt EU) si Sinele Fals (Cine esti TU), iar Pasarea paradisului este vocea adevaratului Sine.
Studiu de caz Alegerea- un exercitiu de imaginatie pentru psihologi
Alegerea este un alt exercitiu de imaginatie pentru psihologi, pe care noi il folosim in procesul de formare psihoterapie. Daca nu cunosti povestea ‘Alegerea”, te invitam sa intri pe acest link:
Dar, sa vedem care sunt piesele acestui puzzle?
Piesa 1 puzzle: Care este scenariul sau de viata ? Ce simbolizeaza patrulaterul sot-sotie-socru1- socru2?
Sophia este o fetita in corp de femeie care a fost abuzata in copilarie de propriul tata. In poveste, descoperim ca prima noapte de dragoste este amanata perpetuu, din cauza fricii de a deveni femeie. Personajul afirma ca “dragostea pentru tine m-a salvat de tata”.
Tatal este genul de parinte-pedofil care isi doreste ca fiica sa ramana “fetita lui- femeie” si ca atare, se opune acestui mariaj, iar in final o “rapeste” sub pretextul de a o salva. Socrul nebun este utilizat aici ca material de proiectie: Sophie proiecteaza abuzul sexual asupra lui, desi socrul nu face decat sa o dezbrace, fara sa finalizeze abuzul propriu zis (“sa-ti jumol penele”) . De asemenea, socrul este descris ca psihotic pentru ca in mintea Sophiei, boala psihica ii permite sa scindeze abuzul de rolul parental ( tata ramane tata, iar abuzul e efectul nebuniei).
Piesa 2 puzzle: 2. Ce mecanisme de aparare foloseste Sophie?
Proiectia -proiecteaza asupra socrului agresiunea tatalui
Regresia- se comporta ca o fetita ( are o voce si o fata de copil, vorbeste cu animalele precum un copil)
Amnezia dupa trauma- evenimentele dureroase sunt uitate, reprimate
Piesa 3 puzzle: Ce simbolizeaza invaliditatea personajului din perspectiva psihodiagnostica?
Paralizia Sophiei ca si orbirea ei, sunt psihogene, sunt tulburari de tip histrionic.
Piesa 4 puzzle: Care este semnificatia psihologica a Alegerii?
Alegerea se refera la alegerea dintre a fi fetita tatei si a fi femeia sotului. Cei doi catelusi, Bob 1 si 2 sunt simbolul sotului si al tatalui.
Piesa 5 puzzle: Ce mesaj terapeutic iti transmite puzzle-ul muzical?
“Te voi invata sa iubesti” reprezinta fantasma pacientei de a deveni femeie.