Master sau formare in psihoterapie?
Stim ca sunt multe discuții in jurul acestui subiect. Adevarul insa este foarte simplu: masterul este o formare academica care nu te învață o meserie și nu îți dă dreptul să profesezi ca specialistul X. Adică, dacă sunt psiholog și fac un master în tehnologia materialelor nu devin inginer. În prezent, nu există obligativitatea unui master la intrarea in profesia de psihoterapeut. Așa că cel mai bine este să intri mai întâi într-o școală de formare și abia după finalizarea școlii de psihoterapie, adică după 2 ani, să te înscrii la master.
Avantajele începerii formării înaintea masterului
În primul rând, cîștigi timp. După 2 ani de formare în psihoterapie, poți să ai clienți și cabinet. Dacă faci mai întâi masterul și apoi formarea în psihoterapie, vei începe să faci psihoterapie de abia după 4 ani ( 2 ani master+ 2 ani formare în psihoterapie)
În al doilea rând, câștigi bani pentru că vei începe să lucrezi independent.
În al treilea rând, încrederea ta în tine va crește exponențial. Cum spunea Milton Erickson, fă ceva care te va face să spui despre tine” wow” și te vei simți mai puternic.
O formare în psihoterapie ieftină sau scumpă?
Master doi în unu
STIM SI CA EXISTA MASTERE CARE ITI PROMIT DOI IN UNUL. ”Faci 2 ani de master si ți-se scad din orele de formare”. OARE chiar e mai ieftin? Hai să facem o analiză comparativa:
La noi, formarea dureaza 2 ani ( asa zice si CPR “minim 2 ani formare de baza“). O formare cu master recunoscut (TCC) dureaza 2 ani si 9 luni sau 2 ani si 3 luni daca faci si masterul.
La noi dezvoltarea personala este 150 de ore. La cei cu masterul inclus, 250 de ore.
La noi, supervizarea este 1 an. La ei, 1 an si 6 luni.
O formare în psihoterapia integrativă, ieftină sau scumpă?
Există școli de psihoterapie cu prețuri mici. Dar la o analiză atentă , descoperim că formatorii sunt doar psihologi clinicieni, psihoterapeuți, actori și foarte puțini, formatori. Un formator este și teoretician și practician, în același timp. Un psihoterapeut e doar practician. Un psiholog clinician nu știe psihoterapie, iar un actor…e bun pe șcenă. Grupele sunt amestecate, adică anul 1 cu 2 și tot așa.
Deci, DACA TRAGI LINIE SI ADUNI, CE REZULTA?
- Varianta ” doi în unul” e mai scumpă
- Vei face cursuri mai ieftine, dar de la cine vei învăța ?
Consecința:
- Nu vei sti ce sa faci in cabinet cu pacientul. Ieftin si bun, nu exista
- Sau vei beneficia de un master inclus si vei face o formare mai lunga, mai scumpa si cu profesori universitari care nu sunt practicieni
- Te vei bucura ca ti s-a echivalat masterul, dar cu ce informatii ai ramas la final? Ce stii sa faci? Aceasta e o profesie liberala unde nu merita sa sari peste etape. Iti dai seama cate au invata cursantii nostrii in 2 ani de formare versus 2 ani de master?
- Sa vezi practic un formator de talia lui ERSKINE este un privilegiu rar. Nu ti-ar fi placut sa-l cunosti pe Freud? Dacă ai răspuns, da, aruncă un ochi asupra programului nostru de formare< in PSIHOTERAPIA INTEGRATIVA/li>