asociatia de psihoterapie integrativa
48210614_10218891799873026_7502600403393970176_o
68573015_10214762597474687_2843365837119684608_o

Cine suntem?

Salut,

Sunt Camelia Stavarache, presedintele Asociatiei de Psihoterapie Integrativa si te invit sa mananci un mar si iti promit, ca atunci cand vei ajunge la cotor ( eu mananc pana la codita) vei avea doua beneficii:

1. Ai mancat echivalentul unui pahar cu apa

2. Ai consumat  4 vitamine extrem de importante pentru organism: A, B1, B12 si  C

OK. Foarte bine, nu?  Mai departe, ma tot gandesc ce as putea sa-ti spun interesant despre  asociatia noastra. Din fericire, nu gasesc nimic demn de Guinness Book . Si totusi…

 API sau Asociatia de Psihoterapie Integrativa?

Suntem asociatia cu cel mai scurt nume dintre integrative. Trei cuvinte. Asa ca poti sa ne spui  Api sau Asociatia de psihoterapie Integrativa. Nu mai trebuie  sa-ti spun ca suntem o asociatie mica, destinata pasionatilor de psihoterapie. Ne place sa mancam impreuna din bucatele facute de bunica, iar de multe ori empatizam pana la lacrimi, in timpul dezvoltarii personale, cu povestea unui coleg. Cu toate acestea, in 2018 am fost singura asociatie care a protestat in instanta  fata de Normele  Colegiului Psihologilor din Romania din martie 2019.  Aceste norme depasesc cadrul legii 213/2004 si introduc obligativitatea masterelor si a examenelor nationale.

Pe “Certificatul nostru de nastere’ scrie ca ne-am nascut in 2007, suntem “nasiti” de Colegiul Psihologilor din Romania. Nasul  Copsi ne-a dat voie sa  organizam cursuri pentru cei care vor sa devina psihoterapeuti. “Taticul”  nostru este americanul Richard Erskine, fondatorul psihoterapiei integrative.  Eu sunt “moasa” pentru ca imi place sa ajut femeile sa nasca prin hipnoza ( am facut-o in 2007).

Unde ne gasesti?

Casuta API este undeva pe langa Casa Poporului. Noi reprezentam psihoterapia integrativa erskine, Suntem practic singura asociatie de psihoterapie integrativa din Romania care colaboreaza cu fondatorul psihoterapiei integrative, Richard Erskine si echipa lui de formatori internationali. In afara de mine si doamna Carmen Lovinescu, formatorii nostrii sunt experti internationali care fac parte din forul de conducere al Asociatiei Internationale de Psihoterapie Integrativa (IIPA). 50% din cursurI sunt sustinute de Richard Erskine`s team.  

Cam atat despre noi. Am vrea sa stim mai multe despre tine. Trimite-ne un email.

Numai bine! Camelia

Ce inseamna psihoterapia integrativa?

Actul de naştere al psihoterapiei integrative a fost semnat în 1972 de Richard Erskine pe când era profesor universitar la Universitatea dinIllinois. Dr. Erskine a dezvoltat conceptele iniţiale ale Psihoterapiei Integrative în lucrarea „Bazele   psihoterapiei integrative”. Pas cu pas, psihoterapia integrativa erskine şi-a conturat treptat o bază teoretică proprie. Până în 1976 dr. Erskine a infiintat Institutul de Psihoterapie Integrativa dinNew York şi împreuna cu membrii Seminariilor de Dezvoltare Profesionala, a continuat dezvoltarea, cercetarea şi rafinarea psihoterapiei integrative din perspectiva unei   psihoterapii relaţionale. Laureat de două ori cu medalia de aur “Eric Berne” şi cu numeroase alte distincţii internaţionale, Richard Erskine a pus bazele Asociaţiei Internaţionale de Psihoterapie Integrativă şi a devenit primul preşedinte al acesteia.

Astfel, în prezent la nivel internaţional există psihoterapia integrativă autentică creată de Richard Erskine sub egida Asociaţiei Internaţionale de Psihoterapie Integrativă şi  psihoterapiea integrativă eclectică dirijată de Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă. În Romania există mai multe asociaţii de psihoterapie integrativa de orientare eclectică şi o singură asociaţie, Asociaţia de Psihoterapie Integrativă (API) care prin Şcoala de Psihoterapie Integrativă  Richard Erskine promovează psihoterapia integrativă noneclectică după modelul Institutului de Psihoterapie Integrativă din New York .

În psihoterapia integrativă considerăm personalitatea ca un sistem având dimensiunile: cognitivă, corporală, afectivă şi comportamentală. Este un model cibernetic în care toate dimensiunile interacţionează şi se influenţează reciproc. Perspectiva sistemică conduce la întrebarea: care este funcţia unui comportament specific, a unei emoţii, credinţe sau gest corporal asupra organismului uman privit ca un întreg?

Unul din specificul psihoterapiei integrative este de a verifica dacă fiecare din aceste domenii ale personalităţii- afectiv, cognitiv, corporal sau comportamental este închis sau deschis la contact şi de a aplica o metodă care favorizează contactul deplin.

Spre deosebire de o psihoterapie eclectică care nu are o bază teoretică proprie,  psihoterapia integrativă şi-a creat un edificiu conceptual centrat pe trei teorii proprii: teoria Metodelor, teoria personalităţii şi teoria Motivaţiei din care fac parte noţiuni precum: contact, relaţie, scenariu, Stările Eului, introiect, proces schizoid etc.

Autor: formator şi supervizor internaţional în psihoterapia integrativă Elena Guarrella, preşedintele Institutului Italian de Psihoterapie Integrativă

Exista doua psihoterapii integrative?

Poate nu o sa vă vină să credeţi, dar răspunsul este DA.  Este vorba de psihoterapia integrativă erskine şi psihoterapia integrativă eclectică. Din păcate, neştiutorii le bagă în aceeaşi oală, neînţelegând diferenţele dintre ele, care sunt de fapt diferenţele dintre eclectism ( alăturare, înşiruire) şi integrare ( combinare, rezultat nou). Dar, despre ce este vorba?

În România, psihoterapia integrativă erskine este promovată doar de ASOCIAŢIA DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVĂ ( API). Ca să nu o confundaţi cu celelalte asociaţii eclectice de psihoterapie integrativă atunci când o căutaţi pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania trebuie să reţineţi că are cel mai scurt nume, format doar din trei cuvinte ( cifra magică trei). Pentru a evita confuziile, în comunicatele noastre este scris în paranteză  şcoala Erskine.

Dar, să vedem ce înseamnă psihoterapia integrativă erskine:

Presedintele asociatiei este Camelia Stavarache. Coordonatorul echipei noastre de formatori si in acelasi timp, presedintele nostru de onoare este dr. Richard Erskine- fondatorul psihoterapiei integrative. 

Carte de vizita Richard Erskine

1972, Univ. Ilinois – Richard Erskine scrie “Bazele psihoterapiei integrative

1988 “Integrative psychotherapy in action” (R. Erskine si Janet Moursund)

1999 ”Beyond empaty. A therapy of contact in relationship” (R. Erskine si Janet Moursund)

2011 “Life scripts: a transactional analysis of inconscious relational patterns” ( Erskine si colab)

Până în 1976 el a înfiinţat Institutul de Psihoterapie Integrativă din New York

Richard Erskine a primit două premii internaţionale Eric Berne, un fel de premiu Nobel în psihoterapie, distincţie care se acordă celui mai bun analist tranzacţional  sau teoretician din lume din acel moment.

In 2001 Richard Erskine a fondat Asociaţia Internaţională de Psihoterapie Integrativă (IIPA) şi a devenit preşedintele acesteia. Psihoterapia integrativă erskine este reprezentata la nivel mondial deAsociaţia Internaţională de Psihoterapie Integrativă (IIPA)

– în forma sa empirică, embrionară, psihoterapia integrativă erskine a fost iniţial eclectică. Ulterior, în baza unor cercetări efectuate pe parcursul a 25 ani , psihoterapia integrativă erskine şi-a dezvoltat o teorie proprie a personalităţii, a motivaţiei şi a metodelor.

–  psihoterapia integrativa erskine pune un accent foarte mare pe menţinerea unui contact intern şi extern “aici şi acum”  cu pacientul şi pe optimizarea nevoilor relaţionale ale acestuia.

psihoterapia integrativa erskine este o psihoterapie de adâncime, relaţională, care ajunge până în perioada preverbală când s-au pus primele temelii ale scenariului de viata şi s-a fixat introiectul

– psihoterapia integrativă erskine îşi trage rădăcinile  din Analiza tranzacţională şi Gestalt terapia, dar are şi propriile puncte de vedere legate de interpretarea scenariului şi a Sinelui.  I se mai spune si analiza tranzactionala integrativa.

În ceea ce priveşte psihoterapia integrativă eclectică, identificăm următoarele caracteristici:

psihoterapia integrativa eclectică asimilează metode, tehnici, teorii ale altor psihoterapii, dar îi lipseste un fir conductor, preia cate putin din diferite scoli de psihoterapie  ( e dificil să  combini metode si teorii diferite)

– psihoterapia integrativa eclectică nu are o teorie proprie a personalitatii, a motivatiei si nici tehnici proprii

– psihoterapia integrativa eclectică foloseste abordarea “din simptom in simptom”, nu merge în profunzime

– psihoterapia integrativa eclectica este promovată de Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă (EAIP)

Ce diplome obtii?

ATESTARE NATIONALA
– diploma de psihoterapeut sub supervizare si atestat de libera practica emis de Colegiul Psihologilor din Romania ( 600 de ore de formare de baza si 150 ore de dezvoltare personala)
– diploma de psihoterapeut autonom si atestat de libera practica emis de Colegiul Psihologilor din Romania ( 150 de ore supervizare)
– diploma de psihoterapeut autonom emisa de Federatia Romana de Psihoterapie care ofera posibilitatea de a practica in strainatate

– diploma de psihoterapeut specialist

– diploma de formator in psihoterapia integrativa

ATESTARE INTERNATIONALA

  • API in colaborare cu IIPA ( Asociatia Internationala de Psihoterapie Integrativa) si exclusiv cu o echipa de formatori straini, atestati IIPA, organizeaza in completarea orelor facute in cadrul formarii de baza ( 150 de ore de formare de baza + 50 de ore de supervizare), pentru psihoterapeutii autonomi cursuri pentru obtinerea titlului de “Psihoterapeut international in psihoterapie integrativa certificat IIPA” ( diploma cu recunoastere internationala)
  • API in colaborare cu IANTI-Italia- trainer, formator international Elena Guarrella acorda diploma de specializare in psihoterapia de cuplu ( cursurile se desfasoara la Bucuresti)
  • Certificat european de psihoterapeut emis de Federatia Romana de Psihoterapie  si Asociatia Europeana de Psihoterapie

Ce castigi daca faci aceasta formare?

Pe langa calitatea formatorilor care sunt acreditati international de IIPA ( Asociatia Internationala de Psihoterapie Integrativa) obtii si beneficiile totale in valoare de 1600 de lei

  • In perioada supervizarii, beneficiati de clienti si cabinet gratuit  pentru 3 luni ( economisesti 1200 le)
  • 1 sedinta de supervizare individuala gratuita in valoare de 400 de lei
  • 5 sedinte de supervizare de grup cu reducere de 90% ( economisesti 1700 lei)
  • voucher de 200 de lei pe luna pentru participarea la programul SmartPsy pentru o perioada de 24 de luni  ( 2400 de lei)
  • 2 tehnici de relaxare in format audio in valoare de 300 de lei
  • 1 tehnica de relaxare cu mesaje subliminale personalizate in valoare de 200 de lei
  • reducere de 25% la evenimentele organizate de API ( conferinte, workshopuri)

Cat dureaza formarea in psihoterapie?

SCOALA DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA RICHARD ERSKINE a impartit acest curs  acreditat de Colegiul Psihologilor,  in formare de baza-  ( 24 CURSURI) +  dezvoltare personala ( 150 de ore)- 2 ani si supervizare ( 1 an).

DUPA 2 ani  iti poti deschide propriul cabinet si  profesa ca psihoterapeut sub supervizare

Cat dureaza supervizarea?

Supervizarea este perioada in care ai cabinet si lucrezi cu pacienti, deci faci psihoterapie, dar faci si supervizare, adica discuti cazurile cu supervizorul tau.

Supervizarea se face in grup si individual si dureaza minim 1 an.

Ce este si cum se face dezvoltarea personala?

Spre deosebire de alte profesii, viitorii psihoterapeuti sunt obligati sa treaca printr-un proces de psihoterapie individuala sau de grup, numit dezvoltare personala.

Pentru dezvoltarea personala, in psihoterapia integrativa  se foloseste terapia de grup (varianta 1) sau metoda de lucru promovata de Richard Erskine numita “maraton psihoterapeutic” (varianta 2).  In varianta terapie de grup, se organizeaza intalniri de tipul 1 weekend/luna. In varianta maraton, se organizeaza doua sesiuni de tabara la Sinaia/ Constanta  in perioada verii,  in primii doi ani de formare.

Optional: participarea la maratonul international de dezvoltare personala de la Roma ( formator si supervizor international in psihoterapia integgrativa Elena Guarrella)

Care este frecventa cursurilor?

– 1 curs pe luna in weekend ( sambata +duminica) formarea de baza
– 15 zile tabara maraton ( in doua sesiuni de cate 7 respectiv 8 zile) sau 1 modul/luna terapie de grup

Echipa de formatori internationali

Maecenas non placerat lacus. Praesent posuere, lorem sit amet varius commodo, sapien orci vestibulum quam, eu volutpat tellus tortor in quam.

Ce spun cursantii nostrii

Integer purus velit, aliquet et ex sed, dictum pretium ante. Phasellus fermentum sapien nibh, semper egestas.

Partenerii nostrii

Crestem impreuna!
images

Colegiul Psihologilor din Romania

temp-header

Asociatia Internationala de Psihoterapie Integrativa

IANTI-300x188

IANTI Italia

800px-IBM_logo_svg

IBM Romania