Revista Somatoterapia Nr. 26 /2007
Autor: asist. univ. psiholog specialist psihoterapie ericksoniana si somatoanaliza, psiholog clinician CAMELIA STAVARACHE (www.psihosucces.ro)
Extras din lucrarea “Cazuri neobisnuite in psihoterapie. Programe de psihoterapie integrativa” de acelasi autor
Depresia si psihoterapia integrativa este un studiu de caz care porneste de la mitul lui Narcis. In depresie, apare paradoxul: Narcis nu se mai iubeste
Narcis este un tanar de 35 ani, cu studii superioare, casatorit, un baietel de 7 ani. Narcis lucreaza la o firma foarte mare si ocupa o functie importanta.
Simptomele pentru care s-a prezentat la cabinet au fost: dureri de cap de tip migrenos, disconfort abdominal, consum de alcool, dispozitie depresiva. De-a lungul anilor a fost monitorizat psihiatric pentru doua episoade depresive.
Desi provine dintr-o familie de intelectuali ( mama profesor, tata director de santier) educatia de tip spartan pe care a primit-o si-a pus amprenta asupra personalitatii sale. „Singura perioada cand am fost cu adevarat liber si exuberant a fost pana la 6 ani. Imi amintesc ca eram nu copil vesel si exuberant. Apoi, parintii au inceput sa fie atenti la imaginea lor in exterior si trebuia sa ma port ca la carte”- isi aminteste Narcis. Limitarea liberatatii interioare a inceput cu tipurile de alimente pe care avea voie sa le consume. Din acel moment si pana la 18 ani a suferit de constipatie cronica pentru care parintii au consultat o sumedenie de medici. In timpul terapiei pacientul a realizat ca mometul in care a scapat de constipatie a coincis cu intrarea in armata, situatie cand a inceput pentru prima data, dupa multi ani, sa manace „ ce-i place”.
In timpul scolii, mama ii repeta obsedant „ vezi sa nu ma faci de ras printre colegi la scoala”. Tatal era o figura absenta atat fizic ( serviciul il solicita mult pe teren), dar si psihic. „Imi amintesc ca mi-am dorit dintotdeauna sa vad nu meci de fotbal la televizor cu tata, sa pot sa-l intreb cum e cu fetele si sa discutam orice, ca de la barbat la barbat” – si-a rezumat Narcis o dorinta veche din copilarie.
Schimbarea la nivelulul dispozitiei a fost dramatica. Dintr-un copil vioi a devenit un copil retras, cu dificultati de concentrare, apatic.
In ultimul an de liceu, s-a indragostit de o colega de clasa, dar n-a avut niciodata curajul sa-i spuna ce simte pentru ea.
Femeia cu care s-a casatorit l-a atras din punct de vedere erotic. Au conceput un copil, dar acesta n-a reusit sa umple golul dintre ei.
Desi a terminat o facultate si- si creionase o cariera frumoasa, era indispus, agitat, avea dureri de cap aproape zilnic, precum si dureri de stomac cu balonari.
In plan social manifesta o timiditatea sociala accentuata. Ii era greu sa inchege o conversatie cu colegii de birou sau sefii.
Am diagnosticat de asemenea o anxietate generalizata si un episod depresiv de intensitate nevrotica. Nevoia profunda care fusese alterata in acest caz era absenta iubirii de sine. Narcis nu se iubea pe sine pentru ca cel din prezent era un altfel de Alter Ego, unul fals plasmuit dupa nevoia si dorintele parintilor sai.
Pentru detalii privind evolutia acestui caz si programul psihoterapeutic in detaliu va rugam sa consultati lucrarea mai sus mentionata. Comenzi carte: contact@psihosucces.ro, telefon: 0726 257 981.