Revista Somatoterapia Nr. 25 /2007
Extras din lucrarea” Cazuri neobisnuite in psihoterapie. Programe de psihoterapie integrativa” de Camelia Stavarache
Obsesia se trateaza prin psihoterapia integrativa. In acest caz, vorbim de obsesia de parturi sau obsesia de flatulenta. Pacienta este o femeie. Crina avea 37 de ani cand s-a prezentat la cabinet. De circa 5 ani de zile fusese diagnosticata cu tulburare obsesiv-compulsiva. Urmase mai multe tratamente psihiatrice atat ambulatoriu cat si intraspitalicesc.
Crina isi abandonase serviciul deoarece ii era jena „ ca trage parturi” si colegii vor observa. Pacienta era divortata, dar continua sa aiba relatii intime cu fostul sot. De fapt, se comportau ca un cuplu, desi sotul locuia o mare parte din timp cu parintii lui. Relatia de cuplu nu o multumea pentru ca sotul avea un comportament iresponsabil ( consuma zilnic alcool), se implica prea putin in educatia copilului, ocupatia lui pricipala fiind serile petrecute cu amicii.
Ideile obsesive ale pacientei erau: „ sa nu trag un vant”, „ miroase urat”. „ cine mearge in spatele meu ma miroase”
Idei interpretative: „cineva a tusit/ a dus mana la nas/ a intors capul/ si-a schimbat locul de langa mine, deci i-a mirosit urat”
Comportamente de verificare: trage aer in piept ca sa miroasa aerul, tine fesele stranse, contractate si este atenta la „senzatiile din anus”.
Comportamente de evitare: se fereste sa iasa din casa, nu se aseaza langa nimeni in mijloacele de transport in comun, nu circula cu liftul decat daca e singura ( „Spatiile mici nu permit o ventilare corespunzatoare a aerului!”)
Ideile obsesive sunt cvasipermanente, chiar si cand e singura acasa. Singurele exceptii sunt momentele cand are succese sau e captivata de o emisiune. Persoanele care nu-i creaza „stresul ca se va face de ras ca a tras un part” sunt cele foarte apropiate care-i cunosc problema, inclusiv medicul curant si psihoterapeutul. In timpul sedintelor de terapie nu si-a pus problema eliminarii „gazelor nedorite” deoarece se simte acceptata.
Cu cat persoana are un statut mai inalt, cu atat agitatia interioara, tremurul, nervozitate si teama ca se va face de ras, ca va mirosi urat- sunt mai mari.
Din punctul sau de vedere sunt doua categorii de „vanturi”, cele pe care le simte in momentul evacuarii si cele „invizibile” pe care nu stie cand le-a eliminat, dar simte mirosul urat.
Programul de psihoterapie s-a intins pe o durata de 6 luni.
Pentru detalii privind evolutia acestui caz si programul psihoterapeutic in detaliu va rugam sa consultati lucrarea mai sus mentionata. Comenzi carte: contact@psihosucces.ro, telefon: 0726 257 981.