Revista Somatoterapia Nr. 26 /2007
Autor: asist. univ. psiholog specialist psihoterapie ericksoniana si somatoanaliza, psiholog clinician CAMELIA STAVARACHE (www.psihosucces.ro)
Extras din lucrarea “Cazuri neobisnuite in psihoterapie. Programe de psihoterapie integrativa” de acelasi autor
Mugurel este un baietel de 7 ani si jumatate care a fost adus de mama sa la cabinet deoarece de la varsta de 5 ani prezinta frica de nasturi. E vorba de banalii nasturi pe care-i purtam la haine.
Dupa DSM III-R, fobia simpla este definita ca:” Frica persistentă de un stimul (animale, insecte, sânge, spatii închise, înăltimi, călătoria cu avionul). Expunerea la stimulii fobici provoacă un răspuns anxios imediat.”
La testele proiective ( DavidoChad, Koch) identificam o imagine de sine pozitiva, relatii bune cu parintii, gelozie fraterna, frica de esec, anxietate, rigiditate la nivelul personalitatii.
Pe langa fobia de nasturi coexista si o fobie de lift aparuta de circa 6 luni dupa un incident ( a ramas blocat in lift impreuna cu parintii timp de cateva minute).
Sedinta 2
Obiectiv: realizarea uni climat afectiv relaxant ( prin intermediul jucariilor am cules informatii despre preocuparile si relatiile cu cei apropiati)
Sedinta 3
Expunerea in vitro plus crearea de ancore pozitive si in vivo la situatia anxiogena (frica de lift). La sfarsitul sedintei frica de lift a disparut.
Pentru detalii privind evolutia acestui caz si programul psihoterapeutic in detaliu va rugam sa consultati lucrarea mai sus mentionata. Comenzi carte: contact@psihosucces.ro, telefon: 0726 257 981.