Revista Somatoterapia Nr.02/2006
Depresia postpartum apare la aproximativ 10% dintre femeile care au dat nastere unui copil, in cursul primului an dupa nastere. Cauzele sunt multiple : factori obstetricali, schimbari hormonale brutale, support familial inadecvat, peronalitate imatura a pacientei. Depresia postpartum apare intre 6-12 saptamani de la nastere. Intensitatea depresiei variaza de la usoara la severa cu elemente psihotice, dar indiferent de intensitate este necesara interventia terapeutica.
Tratamentul este asemanator cu cel al unei tulburari depresive in general, dar prezinta o particularitate generata de faptul ca majoritatea psihotropelor trec in laptele matern si impiedica alaptarea..
« The Mandsley » 2003-Prescribing Guidelines recomanda folosirea , la femeile care alapteaza, a paroxetinei sau a sertralinei din grupa antidepresivelor, a sulpiridului din grupa antipsihoticelor, a lorazepamului din grupa anxioliticelor, a zolpidemului din grupa hipnoticelor. S-a constatat ca nu s-au decelat modificari in concentratia serotoninei din placehete la copil, in timp ce la mamele tratate, modificarile erau substantiale. Date din literatura arata ca sertralina ar putea fi o solutie valida in tratamentul depresiei postpartum la femeile care alapteaza, atunci cand este folosita in doze medii ( 25-100mg pe zi) si in conditiile monitorizarii tratamentului de o echipa multidisciplinara ( psihiatru si pediatru). Tratamentul este indicat pentru depresiile medii ( cele usoare sunt tratate psihoterapeutic, iar cele severe sunt spitalizate). Copiii se recomanda sa fie eutrofici, fara probleme de sanatate si sa fie monitorizati saptamanal