Revista Somatoterapia Nr.03/2006
Dr.Marius Carlan, Dr.Oana Scintei, Dr. Dobrita Preda
Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola-Iasi
Menopauza este perioada care urmeaza dupa ultimul ciclu menstrual si poate fi considerata instalata dupa 6 luni ( HAZARD) sau 12 luni dupa HAMMOND; varsta la care survine menopauza prezinta variatii rasiale: sub 45 de ani la rasa galbena si in jur de 50 de ani la rasa alba, cu limite intre 42 si 60 ani.
Patogeneza acesteia este legata de absenta raspunsului folicular, de un deficit estrogenic marcat si cresterea concentratiei de gonadotrofi.
Deficitul de estrogeni duce la scaderea temperaturii bazale ( prin actiune asupra centrului termic din hipotalamus), cresterea temperaturii periferice cu vasodilatatie periferica si transpiratii; la nivelul metabolismului lipidic creste nivelul lipoproteinelor cu densitate joasa si scade nivelul celor cu densitate inalta.
Deficitul de estrogeni determina la nivelul sistemului nervos central un deficit secundar de cathecolestrogeni, responsabil de tulburarile psihice. Estrogenii exercita anumite efecte asupra sistemului de neurotransmitatori, in special asupra serotoninei implicata in controlul somnului, a comportamentului sexual si agresivitate.
De asemenea, estrogenii sunt implicati in reglarea acidului gamma amino butiric cu rol in anxiogeneza si somn-veghe.
Scaderea nivelului de estrogeni are ca rezultat aparitia bufeurilor de caldura ( 75%), care dureaza 15-20 minute, predominant nocturn, manifestate prin vasodilatatie cutanata la nivelul fetei si jumatatii superioare a trunchiului; sunt insotite de anxietate, palpitatii, ameteli, transpiratii; atrofia tractusului genital si a celui urinar inferior, osteoporoza corticala si traberculara, modificari ale pielii.
Depresia din menopauza are o prevalenta de pana la 45% la femeile aflate la menopauza in comparatie cu doar 7% la femeile sub 40 ani.
Criterii de diagnostic ale depresiei la menopauza:
– existenta unui determinism biologic legat de scaderea productiei de estrogeni
– lipsa oricarei alte tulburari afective in antecedente
– excluderea tuturor cauzelor exterioare ce ar putea declansa depresia ( factori psihotraumatizanti)
Manifestari psihice asociate depresiei sunt:
– labilitate psiho-emotionala, iritabilitate, nervozitate cu manifestari explozive ( aceste simptome sunt mai frecvente la femeile care au suferit de sindrom premenstrual)
– insomnii
– dificultati menzice
– dificultati prosexice ( atentia spontana si voluntara se diminueaza)
– lentoare psiho-motorie
– ideatie deliranta autodepreciativa
– modificari ale comportamentului instinctual ( scaderea libidoului, apetitului alimentar)
– tendinta la izolare si solitudine, dificultati de relationare
In ceea ce priveste tratamentul depresiei din menopauza propunem o asociere a terapiei hormonale cu antidepresive.
Exemple de preparate hormonale:
Estrogeni naturali:
– PROGYNOVA= estradiol valerat 1-2mg/zi
– ESTROFEM= estradiol micronizat 1mg /zi
– PREMARIM = estrogeni conjugati 0,625 –1,250mg/zi
– ESTRADEM=17B estradiol in sist. De eliberare transdermica a 25,50.100 micro grame /zi
Estrogeni si progestative:
CYCLOPROGYNONA= estradiol valerat 1 mg/zi ( 21 zile)+levonogestrel 0,25mg/zi ( 10 zile)
TRISEQUENS= estradiol 2mg/zi+ estriol 1mg/zi (22 zile)+norethisteron acetat 1mg/zi ( 10 zile)
KLIOGEST= estradiol 2mg/zi ( 22 zile) + norethisteron acetat 1mg/zi ( 10 zile)
FEMOSTOM =estradiol 2mg/zi (14 zile)+ 2mh&didrogesteron 10mg/zi ( 14 zile)
KLIMODIEM= valerat de estradiol 2mg/zi+ dienogest 2mg ( 2)
Numeroase studii au demonstrat ca terapia cu antidepresive la femeile aflate la menopauza, pe langa manifestarile benefice asupra manifestarilor psihice, scade si frecventa bufeurilor de caldura.
Cele mai utilizate antidepresive utilizate in cazul pacientelor aflate la menopauza sunt inhibitorii selectici ai recaptarii serotoninei. Avantaje: toleranta cardio-vasculara buna, nu induc modificari semnificative ale greutatii corporale, frecventa scazuta a insomniilor.
Psihoterapia- individuala, de grup- este foarte utila pentru traversarea acestei perioade si readaptarea la un nou statu social si familial.
Menopauza reprezinta o perioda dificila, de aceea fiecare caz are particularitatile sale si prin urmare conduita terapeutica ramane la latitudinea medicului; rezultatele vor fi cu atat mai incurajatoare cu cat in sprijinul terapiei vine crearea unui climat socio-profesional si familial favorabil.