Revista Somatoterapia Nr. 13/2007
Extras din lucrarea « Ghid de psihoterapie pentru reducerea conflictelor”, Editura All Print Bucuresti 2002,
autor asist.univ. psiholog specialist psihoterapie CAMELIA STAVARACHE
( http//www.psihosucces.ro)
In lumea animala agresivitatea este definita ca atacul indreptat impotriva unui congener, altfel spus, asupra unui coleg din acelasi specie. Konrad Lorenz, un reputat specialist in psihologia animala a relatat in cartea sa “ Asa zisul rau” mai multe curiozitati legate de agresivitatea in lumea animala. Astfel, cei mai colorati pesti coralieri sunt si cei mai agresivi, existând o legatura directa intre culorile vii care impodobesc un peste si agresivitatea sa. Minunatele culori de razboi ale pestilor coralieri declanseaza la colegul de specie – si numai la el – apararea furioasa a teritoriului propriu daca un altul din aceeasi specie i-a trecut granitele si il provoaca intr-un teritoriu strain.
…Lupii, care sunt considerate printre cele mai fioroase mamifere nu-si ataca puii si nici femelele, chiar daca sunt provocati.
…Ceea ce ameninta cu adevarat un animal in mod imediat in existenta sa nu este niciodata “inamicul care-l manânca “ ci intotdeauna concurentul. De exemplu, câinele Dingo, un câine de casa primitiv adus de om in Australia unde s-a salbaticit, nu a exterminat nici o specie din cele ce-i serveau drept prada, in schimb a reusit sa extermine marile marsupiale care vânau aceleasi animale ca si el ( lupul cu marsupiul si diavolul cu marsupiu nu mai traiesc decât in insula Tasmania unde câinele Dingo nu a patruns ).
…Atunci când un leu isi ataca prada nu este vorba agresivitate autentica. Bivolul pe care il doboara leul ii trezeste acestuia din urma instinctul agresiv tot asa de putin cât imi trezeste mie cocosul pe care il tai. Mai aproape de agresivitate este “contraofensiva “ prazii impotriva inamicului.
… Califarul, pasare migratoare de marimea unei rate, este singura pasare care o sperie atât de tare pe vulpe incât aceasta ii permite sa-si clociasca ouale, nepedepsita, in vizuini de vulpe locuite.
… Sobolanii merita pe buna dreptate numele de cele mai agresive mamifere deoarece ucid orice alt sobolan care nu face parte din grupul lor social. In schimb, manifesta foarte multa solidaritate cu colegii cu care convietuiesc, elementul de identificare fiind mirosul.