Actul de naştere al psihoterapiei integrative a fost semnat în 1972 de Richard Erskine pe când era profesor universitar la Universitatea dinIllinois. Dr. Erskine a dezvoltat conceptele iniţiale ale Psihoterapiei Integrative în lucrarea „Bazele psihoterapiei integrative”. Pas cu pas, psihoterapia integrativa erskine şi-a conturat treptat o bază teoretică proprie. Până în 1976 dr. Erskine a infiintat Institutul de Psihoterapie Integrativa dinNew York şi împreuna cu membrii Seminariilor de Dezvoltare Profesionala, a continuat dezvoltarea, cercetarea şi rafinarea psihoterapiei integrative din perspectiva unei psihoterapii relaţionale. Laureat de două ori cu medalia de aur “Eric Berne” şi cu numeroase alte distincţii internaţionale, Richard Erskine a pus bazele Asociaţiei Internaţionale de Psihoterapie Integrativă şi a devenit primul preşedinte al acesteia.
Astfel, în prezent la nivel internaţional există psihoterapia integrativă autentică creată de Richard Erskine sub egida Asociaţiei Internaţionale de Psihoterapie Integrativă şi psihoterapiea integrativă eclectică dirijată de Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă. În Romania există mai multe asociaţii de psihoterapie integrativa de orientare eclectică şi o singură asociaţie, Asociaţia de Psihoterapie Integrativă (API) care prin Şcoala de Psihoterapie Integrativă Richard Erskine promovează psihoterapia integrativă noneclectică după modelul Institutului de Psihoterapie Integrativă din New York .
În psihoterapia integrativă considerăm personalitatea ca un sistem având dimensiunile: cognitivă, corporală, afectivă şi comportamentală. Este un model cibernetic în care toate dimensiunile interacţionează şi se influenţează reciproc. Perspectiva sistemică conduce la întrebarea: care este funcţia unui comportament specific, a unei emoţii, credinţe sau gest corporal asupra organismului uman privit ca un întreg?
Unul din specificul psihoterapiei integrative este de a verifica dacă fiecare din aceste domenii ale personalităţii- afectiv, cognitiv, corporal sau comportamental este închis sau deschis la contact şi de a aplica o metodă care favorizează contactul deplin.
Spre deosebire de o psihoterapie eclectică care nu are o bază teoretică proprie, psihoterapia integrativă şi-a creat un edificiu conceptual centrat pe trei teorii proprii: teoria Metodelor, teoria personalităţii şi teoria Motivaţiei din care fac parte noţiuni precum: contact, relaţie, scenariu, Stările Eului, introiect, proces schizoid etc.
Autor: formator şi supervizor internaţional în psihoterapia integrativă Elena Guarrella, preşedintele Institutului Italian de Psihoterapie Integrativă