Autor: dr. Andre Moreau (Belgia), certificat european de psihoterapeut, formator Asociatia de psihoterapie integrativa- cursuri de formare pentru psihoterapeuti
Aceasta este o tehnica de psihoterapie integrativa care se foloseste pentru a evidentia stilu agresiv, timid sau de lider.
Descriere: ”Împărţiţi-vă în grupuri de câte patru. În cadrul fiecărui grup repartizaţi-vă următoarele roluri: mama, tata, fiica de 14 ani, fiul de 12 ani. Dacă sunteţi doar trei, veţi avea un singur copil în “familie”. Dacă sunteţi câte cinci, cel de-al cincilea va fi observator.”
1. ( 10 minute) “Vă aflaţi pe litoral în luna iulie. Este duminică seara şi discutaţi cu privire la modul în care să vă petreceţi seara. Trebuie să vă decideţi în aproximativ zece minute, iar pentru asta veţi adopta cu toţii atitudinea “buldozer”. Atitudinea “buldozer” înseamnă că nu sunteţi niciodată de acord, nu aveţi încredere în nimeni, îi învinuiţi pe ceilalţi, sunteţi autoritari, agresivi. Gândiţi în maniera: ”Contează doar nevoile mele. Ale tale nu au nici o valoare. Dacă există un loc, acela mi se cuvine. Am întotdeauna dreptate, tu te înşeli. Vreau! Fă-mi plăcere!”.
2. (10 minute) “Vă aflaţi acasă în apartamentul propriu şi nu aveţi decât un televizor în casă. Veţi discuta despre programul la care trebuie să vă uitaţi, adoptând atitudinea “mămăligă”. În cazul în care vreunul dintre “actori” se îndepărtează de la rol i se atrage atenţia. O “mămăligă “ care are păreri personale nu este o “mămăligă”. Atitudinea de “ mămăligă “ se caracterizează prin autocritică şi autoculpabilizare, este mereu de acord, se supune, este gentil, sclav, salvator, supus stresului. El gândeşte astfel: ”Nevoile tale sunt mai importante decât ale mele. Mă înşel, tu ai dreptate. După dumneavoastră, domnule. Este mai importantă plăcerea altora, chiar dacă asta înseamnă să nu ţin cont de propriile mele sentimente.”
3. ( 10 minute) Discutaţi despre petrecerea de Revelion şi invitaţii care să participe, adoptând atitudinea “autentic”( îşi afirmă propria opinie, dar o ascultă şi pe a celuilalt căutând să ajungă la o soluţie satisfăcătoare pentru ambele părţi. Este cooperant, nu judecă şi nu-i învinuieşte pe ceilalţi.)
4.( 10 minute) Discutaţi despre cum veţi organiza viitoarea vacanţă de vară. Unul va adopta atitudinea “buldozer”, altul pe cea de “mămăligă”, iar ceilalţi doi atitudinea “autentic”.
5. Evaluarea: La sfârşitul fiecărui joc, discutaţi împreună cu privire la ceea ce s-a întâmplat şi a trăit fiecare. De exemplu, dacă problema care s-a dezbătut a fost alegerea unui program TV, observaţi care a fost atitudinea fiecăruia. Pozitivă sau negativă? De ce? Trebuia ca toţi să i se conformeze? Există anumite grade de libertate? Diferă de la băiat la fată? În ce măsură, deciziile sunt influenţate de norme, de “ce-ar zice lumea de…”Adeseori, atitudinea de înţelegere a nevoilor celorlalţi şi de acordare a întâietăţii nevoilor lor este privită cu îngăduinţă în cadrul unei familii. Dacă însă privim cu atenţie, observăm că într-o familie de “mămăligi” nici o decizie nu este posibilă. Pe de altă parte, o familie de tip “buldozer”este atomizată. Deciziile comune sunt imposibile. Doar în familiile cu comportament autentic deciziile se pot lua în mod democratic spre satisfacţia tuturor membrilor.