Revista Somatoterapia Nr. 22 /2007
Autor: asist. univ. psiholog specialist psihoterapie ericksoniana si somatoanaliza, psiholog clinician CAMELIA STAVARACHE (www.psihosucces.ro)
Oamenii pot atinge performante extraordinare daca aleg sa priveasca jumatatea plina a sticlei prin care isi observa propriile limite. Aceasta se realizeaza prin concentrarea asupra calitătilor si nu asupra defectelor. Psihicul uman este astfel conceput incat modul negativ de a privi lucrurile face parte din noi. De aceea, toti oamenii gandesc uneori negativ, insa printr-un antrenament mental putem sa ne programam propriul inconstient ca sa gandim pozitiv. Oamenii sunt crescuti cu dorinta de a fi fericiti. Ei doresc sa aiba succes, sa fie aprobati si iubiti de persoanele semnificative pentru ei. Atunci cand în calea acestor dorinţe se interpun diverse obstacole, oamenii tind sa răspundă in două moduri fundamentale:
1.Primul consta in aparitia unor pareri sau convingeri rationale cu privire la evenimentul declansator care iau forma unor dorinte sau preferinte, ca de exemplu: “ Nu-mi place sa esuez sau sa fiu respins de alţii. Daca mi se pun bete-n roate, acest lucru este foarte neplacut, dar nu înseamna nicidecum sfarsitul lumii. Asadar, ma voi intoarce la activitătile mele si voi vedea ce pot sa fac pentru a-mi îmbunatăti situatia.” Cand oamenii au o astfel de reactie pozitiva si activa, efectele vor fi de adaptare si dezvoltare, iar sentimentele negative ii vor ajuta sa lupte cu problema.
2. Al doilea mod de raspuns la un obstacol consta in aparitia unor convingeri sau credinte irationale, categorice şi absolutiste. De exemplu: “Deoarece doresc foarte mult sa am confort şi securitate, viaţa mea trebuie neaparat aranjata astfel incat sa nu sufar si sa nu duc lipsa de nimic. Viaţa mea va fi complet lipsita de sens si bucurie daca nu voi obtine exact ceea ce vreau si nu voi evita ceea ce nu-mi convine, chiar acum.” Atunci când oamenii isi mentin astfel de pareri absolutiste prin care comanda evenimentelor cum sa evolueze, aproape intotdeauna se perturba sub aspect emoţional si isi mentin mult timp aceasta stare.
Aceste ganduri iraţionale şi absolutiste fac parte din categoria distorsiunilor cognitive.
Prima etapa pe care trebuie sa o realizam in psihoterapie este identificarea manifestărilor gandirii negative, proces numit constientizare cognitiva. Urmeaza inlocuirea modului negativ de gandire cu gandirea pozitiva – restructurare cognitiva- proces care actioneaza atat in stare de veghe cat si in relaxare.