Revista Somatoterapia Nr. 23 /2007
Autor: asist. univ. psiholog specialist psihoterapie ericksoniana si somatoanaliza, psiholog clinician CAMELIA STAVARACHE (www.psihosucces.ro)
Am utilizat aceasta metafora pentru optimizarea calitatilor mnezice si prosexice pe un lot de studenti care se pregateau pentru examenul de licenta. Pentru inceput se induce relaxarea:
“ Luati va rog o pozitie comoda si inchideti ochii, incercati sa va concentrati asupra exercitiului urmator.
Va gasiti acum intr-o pozitie despre care stiti ca este comoda pentru voi si in care va puteti relaxa bine pentru un anumit timp. Stiti, desigur, ca va puteti modifica oricând aceasta pozitie, important este doar sa va simtiti bine. Si în timp ce stati astfel, orientati atentia voastra din exterior spre interior. La inceput poate mai sesizati persoanele din incapere, dar incet, incet, va orientati atentia asupra corpului vostru. Posibilele zgomote din încapere, din casa sau afara, de pe strada va devin tot mai indiferente. Si veti constata ca, pe masura ce atentia va fi orientata mai mult spre corpul dv., cu atat mai indiferente va devin zgomotele din jur. In timp ce va orientati tot mai mult spre corpul vostru, puteti simti cum acesta atinge nivelul sau de relaxare profunda. Astfel va puteti orienta atentia tot mai mult spre interior. Incercati sa castigati un avans, sa lasati totul în urma . Spuneti-va de doua ori : “ Sunt linistit, foarte linistit ” (15 s). Incepeti acum sa va relaxati în mod placut. Va relaxati mai mult si mai mult. La instalarea relaxarii poate va ajuta imaginea unui lac, a carui suprafata este initial miscatoare si nelinistita, dar care devine tot mai linistita si nemiscata. Imaginea lacului, frumos si clar, va poate ajuta sa va simtiti mai linistit, mai relaxat. Spuneti-va acum înca de doua ori :
“ Sunt linistit, foarte linistit ”
In stare de relaxare se aplica “Metafora dulapului “( Stavarache C., 2003, pag. 24):
“Vedeti acum niste sertare in care se afla diverse … Sunt lucruri pe care nu ştiţi ca le ştiţi Exista cate o culoare pentru fiecare sertar. Va este usor sa le deschideti si sa accesati informatiile continute în ele. Cu fiecare zi care trece uşa fiecărui sertar se deschide tot mai usor astfel încat puteti vedea, auzi sau simti ceea ce va intereseaza .In primul sertar sunt lucruri vechi si noi si voi ştiti ca le puteti accesa din sertarul în care sunt continute, mai bine, tot mai repede. La fel de simplu va este să observati lucruri noi, sa fiti atenti la ceea ce va apare, sa observati diversele culori sau forme si sa faceti asociatii cu usurinta… ai toate informatiile în timp scurt, asa cum ti-ai dorit. Asa cum pomii isi schimbă florile in fructe s-ar putea ca tu să doresti să fii altfel, să modifici culorile sertarelor, forma, dimensiunile sau modul de dispunere. O poti face acum sau în zilele imediat următoare incepând din acest moment…I-ati un răgaz …”
Acum voi numa ra de la 1 la 10 si va imaginati ca urcati treapta cu treapta . Cand voi ajunge la 10 va veti reveni complet, avand o cu o senzatie de calm si buna dispozitie, moleseala dispare, auziti clar si distinct vocile din jur, aveti o respiratie normala , greutatea, amorteala, plutirea dispar.
Relatarile unor subiecti:
Simona : senzatie de relaxare, am inchis voit ochii, auzeam tot si vedeam sertarele în culori vii, efecte benefice, trageam repede sertarul memoriei, eram bine în starea de relaxare.
Elena : Nu puteam cobori scarile, am vizualizat sertarele – era scris pe fiecare mare: “MEMORIE ATENTIE”. Dar sertarele erau goale. La capatul scarilor era o usa inchisa. Aveam dureri de cap.
Raluca : nu am putut sa ma concentrez, ochi grei, caldura, nu am vizualizat sertarele. Am vazut diverse forme de scari.
Maria : îmi lacrimau ochii, ma usturau, senzatie de caldura , greutate, degete moi, ma cufundam în fotoliu, auzeam toate zgomotele, vedeam nistre trepte nepotrivite. Vedeam dulapul cu sertare, era deschis, erau divers colorate – cel cu memoria era rosu, cel cu atentia era alb, cu catifea în interior, spiritul de observatie si concentarea – galben, cuburi în relief, cu greutate, cu rulmenti. Am cautat prin sertare. Cel cu memoria era metalic. Am reusit sa fac abstractie de zgomote.
Adriana : am inchis ochii inainte de sugestie, era ceata, zgomotele nu m-au deranjat, coboram trepte, vedeam scari si trepte pe care urcam. In urcare nu mai era o continuitate. Sertarele erau colorate : memoria – rosu, atentia-galben. Era frig acolo, scara era un loc intunecos. Am facut un efort voit sa -mi revin.
Mihaela : doream sa inchid ochii. Erau zgomote- zumzet, nu puteam sa disting cuvintele. Nu mi-am putut imagina scara. Mi-am imaginat usor dulapul cu sertare. Memoria era orange plina cu informatii în dezordine, atentia era albastra , spiritul de observatie era verde.