Revista Somatoterapia Nr. 24 /2007
1. Centrarea pe soluţie şi pe viitor facilitează schimbarea în direcţia dorită.
Viitoare afacere trebui gandita ca fiind una reusita deja.
”Fiecare dintre noi trăieşte nevoia unei imagini pozitive de sine în tranzacţiile cu ceilalţi”_ Carl Rogers. Explicaţiile şi interpretările erorilor riscă să perenizeze problema deoarece induc ideea că dificultatile prezente sunt expresia unui trecut care nu mai poate fi schimbat. In plus, creeaza si o relaţie asimetrică: cei care au reusit- expertii şi afaceristul slab. Povestindu-şi succesele viitorul afacerist dezvoltă imagini şi emoţii pozitive şi trece de la conjunctiv şi condiţional (“intenţionez să fac”, “aş face”) la indicativ (“voi face”).
2.Excepţiile sugerează soluţii
“Există momente când problema ta nu se manifestă?”
Excepţiile de la fiecare problemă sunt expresia resurselor conştiente sau inconştiente ale clientului. Obiectivul devine acela de maximizare a excepţiilor.
Chevalier, Walter şi Peller fac o distincţie între excepţiile deliberate şi cele spontane.
Excepţiile deliberate se manifestă atunci când oamenii fac ceva care atenuează sau elimină problema pe termen scurt, iar acel ceva este reproductibil.
Excepţiile spontane sunt situaţiile în care problema nu se mai manifestă sau se manifestă cu intensitate scăzută fără ca persoana să ştie cum s-a produs acest lucru (manifestare inconştientă). Prin clarificarea mecanismelor producerii lor se ajunge la formularea unor obiective utile.
3. Schimbarea se manifestă tot timpul
Mai uşor deschizi o uşă care se balansează înainte – înapoi decât una aflată într-un moment de imobilitate; este suficient să prinzi momentul în care ea se balansează în direcţia care te interesează pentru ca să o deschizi larg.
Viitorul are un grad mare de nedeterminare pentru a oferi multiple căi de a-l construi. Orice schimbare poate fi folosită pentru construirea unor noi aşteptări privind viitorul non – problematic.