Revista Somatoterapia Nr. 20 /2007
Autor: asist. univ.psiholog specialist psihoterapie ericksoniana, hipnoza clinica si somatoterapie Camelia Stavarache
Reusita unei intalniri de afaceri depinde nu doar de abilitatile noastre de negociator, ci si de tipul de mobilier sau modul in care este aranjat biroul. Uneori, efectele unei critici pot fi accentuate sau diminuate de culoarea hainelor noastre. Toate aceste aspecte pot fi utilizate cu succes la locul de munca pentru a imbunatati efectul asupra celorlalti.
Scaunul inalt te face mai impunator
Banalul scaun are un rol esential in transmiterea unui anumit mesaj despre utilizatorul sau. Astfel, scaunul cu spatar inalt contribuie la cresterea prestigiului unei persoane. Cu cat este mai inalt spatarul scaunului, cu atat mai mari sunt puterea si prestigiul ale celui ce sta in el. Bineintels, puterea sugerata.
Scaunele turnante denota mai multa putere decat scaunele fixe deoarece asigura o liberate de miscare posesorului. Pe scaunul fix el abia se poate misca sau nu se misca deloc, iar aceasta lipsa de miscare este compensata prin gesturi ale mainilor si picioarelor care dezvaluie atitudinea si sentimentul celui in cauza. Persoanele care-si insotesc cuvintele de gesturi ale mainilor sunt considerate slabe, din punct d evedere al fortei interioare, deoarece pot fi “citite” cu usurinta de interlocutor.
Scaunele cu brat, cele care se pot lasa pe spate si cele pe rotile sunt mai eficiente decat celelalte.
Imaginati-va ca va aflati in biroul unei persoane al carei scaun din piele cu spatar inalt, cu brate si rotile ii permite posesorului sa va vorbeasca de la o inaltime impunatoare fara sa gesticuleze, cu bratele fixate de scaun, iar intr-un moment cheie al discutiei sa-si schimbe orientarea fata de tine prin simpla miscare a scanului. In tot acest timp, noi ramanem asezati pe un scaun cu spatar jos, fara brate, fix si nu stim ce sa mai facem cu mainile sau ne fastacim de pe un picior pe altul. Deci, cine va fi mai avantajat?