Furia la copiil apare la diferite varste si are manifestari specifice care pot fi expresia agresiviitatii ca urmare a rasfatului, dar si a depresiei.
Furia la copilul mici se manifesta prin tantrumuri, suparare intensa, tipat, lovit. Copiii mai mari isi exprima furia prin retragere sau comportamente de protestare.
Furia la copii. Cauze.
Studiile arata ca principalele cauze ale furiei copilului sunt:
Frica – copilul este speriat de schimbare şi reacţionează agresiv, vrea să atragă atenţia asupra lui
- Intoleranta la frustrare/ evenimentul declansator al furiei nu este dorit- copilul nu suporta când nu i se îndeplinesc dorinţele, când nu obţine ce şi-a propus, când vrea să păstreze o jucărie sau să o dobândească şi acest lucru nu e posibil.
- . Evenimentul declansator al furiei este interpretat ca intentionat- în loc să interpreteze ca neîndemânare o anumită fapta sau ca accidentală, o consideră că fiind intenţionată, din rea- voinţă.
- . Credintele de acasa” Ar trebui sa…”- copilul are un sistem de valori sau reguli la care se raportează.
- . Tratament injust: criticat pe nedrept, merite nerecunoscute sau nerecompensate, mai multe îndatoriri în comparaţie cu alţii, sancţionat pentru o greşeală că nu-i aparţine
- . Constatarea unui comportament incorect la celălalt: a fi martor la minciună, furt, lenevie, hărţuire etc
- . Incompetenţa membrilor echipei: în grupul de lucru nu se respectă procedurile, ritmul e prea lent etc
- . Umilirea în public- un coleg este agresiv sau devalorizant cu el (jignirea, ironia , nepăsare etc)
- Suferintelor care ascund o depresie. Certurile dintre parinti, divortul acestora, sau rele tratamente aplicate minorului, pot genera furia copiilor
Doua tehnici de psihoterapie
Una dintre cele mai folosite tehnici de psihoterapie cand vorbim de furia la copii, este indiferenta. Daca cel mic face o criza de tantrumuri, cea mai buna reactie este indiferenta. Daca cel mic loveste cu picioarele sau distruge obiecte, el trebuie imobilizat pentru a nu-i rani pe cei din jur. Imobilizarea se face cu calm si fara sa fie insotita de agresivitate.
O alta tehnica este ” metoda consecintelor”. Copilul trebuie sa stie ca orice criza de furie, genereaza niste consecinte: fara tableta, fara telefon, fara desert etc
In umele cazuri, copilul poate avea o forma de depresie pentru care are nevoie de psihoterapie