Înainte să vorbim despre sfaturi, hai să-ți spun o poveste:
Azi noapte mama mea nu a dormit deloc din cauza durerilor generalizate, in tot corpul. ❤️
O senzație de durere surdă, ca si cum corpul i-ar fi fost lovit cu un ciocănel pe fiecare centimetru de mușchi si in mod special, in locurile unde a suferit intervenții chirurgicale in trecut.
Este o durere cronică, reumatismală, pe care a mai experimentat-o si altă dată .
Si-a continuat povestea spunându-mi ce tip de unguent antireumatismal a folosit si cat de ineficient a fost acesta.
Ca un laitmotiv, m-a întrebat de mai multe ori:” nu înțeleg de ce mă doare noaptea si când se va termina asta?”
Ei bine, tu ce sfat i-ai da?
Testul sfaturilor
Vreau sa alegi din următoarele variante :
1 ❤️ ii recomanzi sa încerce un nou medicament sau unguent antireumatismal
2. ❤️ ❤️ Ii sugerezi o nouă terapie alternativa pe care ai testat-o chiar tu sau cineva cunoscut
3. ❤️ ❤️ ❤️Nu ii zici nimic, o asculti
4. ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ II spui sa inceteze cu vaicareala
5. ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️Te concentrezi pe frica din spatele durerii si ii oferi o alta perspectiva: “bucura-te că e o durere cunoscută, reumatismala, care știi că va trece”
Povestea cu oferirea sfaturilor e veche de când lumea. Exista chiar o vorba care spune că ” iadul este pavat cu intentii bune”.
Ghid psihologic pentru oferirea sfaturilor
Deci, ce inseamna sa oferi un sfat bun?
Ti-am pregatit un mini ghid psihologic:
1. Când să oferi un sfat?
Nu oferi sfaturi neîntrebat. Daca faci asta, ești un salvator. Aceasta pozitie psihologică este expresia agresivitătii ascunse. Iți oferi ajutorul si sfatul nesolicitat pentru că il crezi pe celalalt ” incapabil”.
Revenind la prima parte a testului nostru, mama mea mi-a cerut un sfat prin intrebarea:” nu inteleg de ce mă doare iar și când se va termina asta?“. Asa ca acest punct a fost bifat.
2. Ce sfaturi poti sa dai?
Singurele sfaturi permise sunt cele din partea expertilor. De exemplu, daca esti nutritionist si esti intrebat in legatura cu modul in care cineva poate sa slăbeasca, este in regula să oferi indicatii exacte.
Întocându-ne la testul sfaturilor, raspunsul 5, dat din pozitia psihologului, este cel mai potrivit, daca esti consilier sau psihoterapeut:
“bucura-te ca e o durere cunoscuta, reumatismala, care stii ca va trece”
In mod inevitabil, sfaturile 1 ( ” ii recomanzi sa incerce un nou medicament sau unguent antireumatismal”) si 2 ( ” îi sugerezi o noua terapie alternativa pe care ai testat-o chiar tu sau cineva cunoscut”) sunt invalide, pentru ca sunt expresia subiectivitatii, a experientelor tale empirice.
3. Alternativa la sfaturi: empatia si întrebările
Daca nu esti expert, atunci trebuie sa oferi empatie persoanei care are probleme. Aceasta presupune ascultare, non-judecare si exprimarea emotiilor tale: “ ma intristeaza ceea ce imi spui”.
Raspunsurile 3 “Nu ii zici nimic, o asculti” si 4 “îi spui sa inceteze cu vaicareala” sunt lipsite de empatie. Primul este de tip pasiv-agresiv ( il ignori pe celalalt) si urmatorul este agresiv ( il critici pentru ca e vaicaret)
In afara empatiei ( sintonizarea ta cu emotiile celuilalt), cea mai buna strategie este sa folosesti intrebarile care modifica perspectiva asupra problemei sau il ajută să descopere singur solutiile.
Exemplu de întrebări:
Ce te-a ajutat cel mai mult până acum?
Pe o scală de la 0 10, ca la școală, cât de mult te-a durut?
Au fost și excepții, momente când durerea te-a lăsat?
Ce a fost diferit atunci?
Ce i-ai spune unei prietene care s-ar plânge de această problemă?
Cum zicea si Anton Pann, dintr-o ridiche se pot face patru feluri de mancare: rasă si nerasă, cute si felii. Orice problema are mai multe perspective. Ajuta-l prin intrebari sa le descopere!
????