Revista Somatoterapia Nr. 09/2007
Autor: psiholog, master Analiza Jung-iana MIHAELA NECULA
Functia sexuala si reproductiva – aceasta functie contine doua componente: sexualitatea si procrearea.
Instinctul de reproducere este inexistent la om iar când dorinta de a avea o descendenta joaca un rol fundamental in stabilirea relatiilor dintre barbati si femei intra in joc consideratii bazate pe reflectie si calcul iar dorinta nu are nimic de a face cu instinctul.
Admitând faptul ca nu intervine reflectia si calculul, cunostinta faptului ca sexualitatea si erotismul pot avea ca urmare procreatia unei noi fiinte aceasta nu este decât o cunostinta a posteriori, deci reproducerea nu poate reprezenta elementul primar al erotismului.
Sexualitatea si reproducerea se gasesc intr-un raport invers proportional „cu cât e mai puternic unul din cele doua elemente, cu atât celalalt e mai slab”, iar daca la limita inferioara se afla inmultirea fara nici un fel de dragoste sexuala, la limita superioara se afla o dragoste superioara asociata chiar cu o excludere completa a reproducerii.
in zilele noastre se acorda o importanta tot mai mare performantelor sexuale, iar satisfactiei sexuale nu i s-a acordat pâna acum o asa de mare importanta, la fel si potentialului orgasmic, „ apetitului sexual”, etc.
Aceasta importanta crescuta acordata performantelor sexuale a dus la adoptarea unor comportamente care cad de cele mai multe ori in cele doua extreme (dorinta de a poseda – inhibitia sau teama de a nu fi destul de bun in actul sexual).
Aceste comportamente sunt de regula vinovate de satisfactia – insatisfactia indivizilor fata de relatia de cuplu, de insasi continuitatea si viabilitatea mariajului.
La baza acestei explozii a fenomenului sexualitatii stau o serie de factori, fie ei obiectivi sau subiectivi.
Factorii obiectivi sunt considerati a fi maturizarea sexuala mult mai timpuri a generatiilor moderne, comparativ cu cele anterioare, iar ca factori subiectivi putem aminti de exemplu scoaterea in evidenta a caracteristicilor sexuale, care se practica la diferite parti ale corpului: folosirea cordoanelor strânse care accentueaza linia soldurilor, dezvoltarea sânilor prin diverse tehnici si metode (chirurgie estetica etc.)
in legatura cu componenta reproductiva la nivelul cuplului conjugal, fertilitatea poate fi influentata de:
– vârsta sotiei;
– durata casatoriei;
– starea de sanatate a cuplului (in special a sotiei);
– dorinta cuplului de a avea copii;
– nivelul de instructie al partenerilor;
– angajarea profesionala a sotilor;
– utilizarea mijloacelor contraceptive.
Dar aceasta fertilitate a cuplului poate fi influentata la nivelul societatii de o serie de factori, exemplu: factori economici, demografici, legislativi, etc.
in concluzie functia sexuala si reproductiva a cunoscut cele mai spectaculoase schimbari in trecerea de la spectacular la modern. Aceste schimbari au convers catre maximalizarea sexualitatii si minimizarea fertilitatii.