Revista Somatoterapia Nr.17/2007
Psihoterapeutii experimentati au invatat ca „pacientul ideal” nu apare la cabinet ci doar in carti. Din acest motiv, atitudinea terapeutului este esentiala pentru mentinerea pacientului in terapie. ca si pentru evitarea “clacarii” acestuia.
Weiner- Davis imparteau pacientii care solicita psihoterapie in trei mari grupe:
a) Grupul miracol – relateaza schimbari pozitive de la prima sedinta. Se vor utiliza intrebarile:
– Ce ar trebui sa faci pentru ca aceste schimbari sa continue sa se manifeste? ( strategie de mentinere)
– S-ar putea produce ceva in saptamanile urmatoare care sa puna sub semnul intrebarii aceste schimbari pozitive? ( pentru a explora dificultatile privind continuarea comportamentelor pozitive)
– Ce anume ar putea fi?
– Cum altfel vei reactiona de aceasta data?
b) Gupul “asa si asa”- clientul va vorbi despre lucrurile negative care i s-au intamplat de la ultima intalnire. Va fi intrerupt si rugat sa relateze aspectele pozitive, chiar aparent minore. Revenind asupra momentelor dificile, putem evidentia aparitia unor schimbari: Cum altfel decât pâna acum vei reactiona de aceasta data? Se folosesc si intrebarile scalare: evaluare (1 la 10) a situatia inainte de terapie, din ultima saptamâna si apoi sunt intrebati ce nota i-ar multumi pentru saptamâna urmatoare (vor intelege ca lucrurile nu trebuie sa fie perfecte pentru a fi multumiti). Daca isi doreste nota 8 pentru saptamâna viitoare: “poti descoperi unul sau doua lucruri pe care ai putea sa le faci saptamana viitoare pentru a ajunge la nota 7? Apoi formulam prescriptia: Intre intâlnirea de azi si cea de saptamâna viitoare remarca si noteaza toate lucrurile pe care la faci si care te-ar putea determina sa-ti atribui nota 7.
c) Grupul “ la fel sau mai rau”- daca afirma ca lucrurile au ramas neschimbate – “ schimbarea se manifesta tot timpul”, daca afirma ca situatia s-a inrautatit – “este posibil ca doar unele elemente ale situatiei sa se fi agravat, in timp ce altele au avut o evolutie pozitiva” ( ii cerem o descriere detaliata a saptamânii trecute).
Daca terapia bate pasul pe loc trebuie sa ne intrebam:
1.Cine este clientul nostru? Cine se plânge si de ce anume? Cine doreste schimbarea? Cine percepe problema?
2. Care este obiectivul? Cum vom sti daca l-am atins?