Revista Somatoterapia Nr. 31 /2008
Frica pazeste doar pepenii vechi
Autor: asist. univ. psiholog specialist in psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, psihoterapie ericksoniana si psihosomatoterapie CAMELIA STAVARACHE (http://www.psihosucces.ro/
Un vechi proverb spune ca “ frica pazeste pepenii”. In cazul copiilor, folosirea fricii ca si instrument educativ, este contraindicata, deoarece in loc sa schimbe un comportament vechi asa cum isi propune, nu face decat sa-l mentina. De exemplu, frica de durere se invata.
Durerea este un mecanism fiziologic de aparare cu care ne nastem. Atunci cand se foloseste frica de durere pentru a motive un copil sa se apere de imbolnavire, parintele nu va obtine decat ascunderea sau chiar negarea bolii. Adultii folosesc o buna parte din influenta pe care o au asupra copiilor pentru a-i invata pe acestia frica de durere si de moarte care nu este caracteristica nicidecum copilariei.
Teoria schimbarii comportamentale spune ca , pentru a asimila un comportament nou, durabil, individul trece prin cateva stadii caracteristice:
– negarea noului
– apararea fata de aspectele noului
– disocierea intre argumentele pentru vechi si cele pentru nou
– adaptarea la nou
– internalizarea noului
Folosirea fricii pentru dobandirea unui comportament nou nu face decat sa il oblige pe copil sa ramana in primele doua stadii, de negare si aparare fata de noul comportament.
Intorcandu-ne la proverbul nostru, putem spune ca, da, frica pazeste pepenii, dar doar pepenii ( comportamentele) vechi.