Revista Somatoterapia nr. 31/2008
Autor: CAMELIA STAVARACHE, psiholog principal, specialist in hipnoza si psihoterapie integrativa, asistent universitar, presedinte Asociatia de Psihoterapie Integrativa
Anxietatea este o tulburare care apare des la gravide. Pacienta la care ma voi referi, este la prima sarcina, si-a dorit acest copil si a ramas insarcinata din prima luna de cand a decis ca vrea sa faca un copil.
Testele proiective Koch si Davido Chad evidentiaza o structura extraverta, cu timiditate si complexe de inferioritate in adolescenta ( anorexia), dar cu imagine de sine pozitiva in prezent grefata pe un aspect fizic atragator, capacitate de seductie buna, cariera profesionala in plina ascensiune, retea bogata de prieteni. Pacienta a urmat o psihoterapie pentru dezvoltarea asertivitatii in urma cu 6 ani.
In prezent, este insarcinata in 3 saptamani, fara simptome de disgravidie, dar cu semne de neliniste si anxietate legate de schimbarile corporale pe care le va resimti, de durerile din timpul nasterii, frica de ingrasare si uratire.
Psihoterapia a constat dintr-o sedinta de hipnoza precedata de o analiza de restructurare cognitiva. Gandurile negative de tipul “Citirea viitorului” (“ daca voi pati ceva?”, “ daca voi face un copil cu malformatii?”) si “Exagerarea esecului” (“ E ingrozitor sa dai jos nu stiu cate kilograme dupa nastere, iar diete, iar chin”) au fost combatute prin intrebari de tipul:
Ce dovezi medicale ai ca sa sustii ca vor fi probleme de sanatate?
Cate femei ramase grase dupa nastere cunosti, desi ele au mancat sanatos si echilibrat?
Ai mai incercat sa slabesti in trecut si cat de greu a fost pe o scala de la 1 la 10?
Care sunt beneficiile sarcinii?
Cu cine ai vrea sa vorbesti sau ce lecturi suplimentare ai putea sa citesti ca sa afli si alte informatii?
Sedinta de hipnoza a decurs usor, deoarece in timpul psihoterapiei anterioare, pacienta dovedise o hipnotizabilitate foarte buna. Am folosit metafora orchestrei in care toate instrumentele muzicale canta armonios, pentru a sugera starea de simbioza si sanatate a organelor corpului. Metafora a fost insotita de sugestii directe de calm si relaxare in timpul zilei. Pacienta a decis sa vina saptamanal la psihoterapie pentru a obtine echilibrul dintre corp si psihic, atat de important pentru dezvoltarea la parametrii inalti a viitorului copil.
Studiile de specialitate au aratat ca hipnoza folosita in timpul graviditatii are urmatoarele avantaje:
Creaza un echilibru psiho-fizic al gravidei
Diminueaza stresul
Reduce greturile si varsaturile.
Elimina riscul de ingrasare exagerata.
Creste sansele de a avea copii cu un IQ mai mare, echilibrati emotional, fara ADHD.
Programari Clinica de Psihoterapie Psihosucces, Bucuresti: 0721 150 661; 0726 157 981